Typy rekonstrukcí bytových jader


Nejčastější variantou rekonstrukce bytového jádra v panelovém domě je kompletní vybourání původního umakartového jádra a vybudování nového zděného. Na tento typ rekonstrukce se naše firma specializuje a již jsme tímto způsobem zrekonstruovali stovky koupelen. Pak je to ještě jedna varianta rekonstrukce, která je pro majitele bytu méně finančně náročná, ale oproti první variantě má několik omezení. Připravili jsme pro vás stručný přehled rozdílů jednotlivých typů rekonstrukcí, abyste se mohli rozhodnout a vybrat pro vás ideální variantu.

 

Rekonstrukce bytového jádra bez bourání

Tento typ přestavby jádra vychází již z dob, kdy byla jádra stavěna a kdy šikovní domácí kutilové začali jádra sami upravovat. Jednalo se tedy již o osmdesátá léta minulého století, kdy byla nabídka stavebních materiálů velmi omezená a často i nedostatková. První varianty úprav tak spočívaly v olepování umakartových stěn tapetami a různými variantami desek z rozličných materiálů. Tyto úpravy, především díky nekvalitním materiálům a vlhkosti v koupelnách, trpěly z toho plynoucími neduhy, tedy především plísněmi a bobtnáním materiálu. Naštěstí dnešní nabídka materiálů, při jejich vhodném výběru, již těmito problémy netrpí. Stejně jako tehdy, je tento typ renovace jádra realizován nejčastěji kutili svépomocí.

Technologické postupy

Ještě okolo roku 2000 patřily mezi nejpoužívanější materiály k oblepení umakartových stěn velkoplošné panely ABITIBI a BARKER. Nevýhodou těchto panelů ale bylo, že pokud došlo k jejich poškození při používání koupelny, nešlo většinou toto místo opravit a začalo v něm docházet k bobtnání povrchové vrstvy. Z krásně přebudované koupelny se tak postupem času a opotřebováním stávala zase nevzhledná místnost.

Dnes se tak na tento typ úprav používá jako materiál sádrokarton ve variantě odolné vlhkosti nebo sádrovláknité desky (což jsou tvrdé konstrukční desky, vyráběné za vysokých tlaků ze směsi vláken, sádry a speciálních příměsí). Na tyto desky je pak možné nanést přímo barvu a nebo je obložit klasickými dlaždičkami. Vnější stranu jádra, směřující do bytu, je možné obložit klasickým sádrokartonem s možností běžné výmalby klasickými interiérovými barvami.

Upravené jádro je vhodné osadit novým vybavením. Toto je někdy i nezbytné, protože se obložením zmenší prostor mezi stěnami o několik centimetrů, nelze například u varianty jádra s vanou od stěny ke stěně tato vana již použít. Tomu se pak lze vyhnout pouze tak, že se panely dávají až nad vanou, což z mnoha důvodů není ideální – je zde problematické navázání přechodu nové stěny a vany, pronikání vlhkosti a podobně.

Výhody rekonstrukce koupelny bez bourání

  • ekonomická varianta, vyjde pouze na zhruba 30% – 40% ceny zděného jádra
  • je rychlá, vše se dá zvládnout během pracovního týdne
  • koupelna vypadá mnohem lépe, při kvalitní práci na první pohled vypadá jako zděná
  • u některých variant jader je možné spojit prostor koupelny a WC zbouráním příčky

Nevýhody

  • není možné změnit uspořádání koupelny
  • nová koupelna je menší o šíři lepených desek
  • minimální možnost změn v elektrických rozvodech
  • nemožnost změn v rozvodech vody a odpadů

 

Zděná rekonstrukce bytového jádra

Pracovní postupy jsme blíže rozepsali v na stránce o rekonstrukcích (čtěte zde), proto zde pouze shrneme výhody a nevýhody této varianty.

Výhody

  • nejkvalitnější možná varianta, vydrží desítky let bez nutnosti úprav či oprav.
  • dle typu jádra umožňuje i zásadní změny prostorové dispozice jádra, často spojené i se zvětšením prostoru. Například možnost posunutí čelní stěny zvětší prostor v koupelně opravdu zásadním způsobem.
  • možnost zcela nově rozvrhnout elektrické rozvody, vody i odpadů a s tím spojená možnost celkového přeuspořádání rozmístění vany, umyvadla, pračky a dalšího vybavení. Tím lze docílit nejen lepší praktičnosti, ale často i lepší využití prostoru a rozšíření využitelné plochy.

 Nevýhody

 

 

Poptejte si u nás nezávazně vaši rekonstrukci bytového jádra
Vložit nezávaznou poptávku zdarma