Chystáte se na rekonstrukci bytu?


Přestavba bytu může být finančně a časově náročná. Měli byste si tedy ujasnit, co od rekonstrukce požadujete a zda plánované změny povedou k vaší spokojenosti. Konec konců, právě to od rekonstrukce očekáváte. Potřebujete z nějakého důvodu předělat byt nebo dům. Ať jsou tím důvodem staré rozvody elektřiny, nevyhovující dispozice a velikost místností, původní bytové umakartové jádro (co vás čeká je shrnuto v bodech zde Rekonstrukce bytového jádra ), nebo jen výměna podlahové krytiny a vestavěná skříň, měla by vám tato přestavba přinést uspokojení a v novém prostoru byste se měli cítit dobře. Pokud máte určitou představu, ale nejste si ještě úplně jisti, je dobré, obrátit se na bytového architekta a ještě před započetím stavebních prací s ním svůj záměr prokonzultovat. Můžete se tím vyvarovat zbytečným nákladům na opravné předělávky. Chvilkovou nepohodu a dočasný nárůst starostí vám vynahradí nové bydlení, kde se budete cítit dobře.

Co je potřeba před rekonstrukcí zařídit

Náhradní ubytování

Pokud potřebujete udělat velké stavební úpravy, musíte si najít na dobu rekonstrukce náhradní ubytování. Těžko se žije v prachu, a v rozbouraných zdech to ani nejde. Pokud máte v blízkosti rekonstrulovaného objektu příbuzné nebo známé, kteří vás u sebe nechají bydlet, máte část starostí vyřešeno. Pokud takové štěstí nemáte, některé stavební firmy již tuto službu zajišťují a některé z nich dokonce i bezplatně jako například naše společnost Myslík

Stávající projektová dokumentace domu

Před rekonstrukcí je potřeba vědět, které zdi jsou nosné (tudíž se nedají bourat) a které tvoří pouze příčky a dá se s nimi hýbat. Toto je zaznamenáno v projektové dokumentaci domu.

Před samotnou rekonstrukcí ve starém domě je dobré provést stavební průzkum. Zvláště, jsou-li zde dřevěné stavební prvky jako stropy a krovy. Plánované zásahy do konstrukcí by měl posoudit statik. Ne vždy stačí pohled zvenčí, byť odborníka. Někdy je potřeba udělat sondy, aby se zjistila pevnost a nosnost konstrukce domu. Další užitečné informace získáte v  rádci k přípravě rekonstrukce

Zamyslete se, co vše budete chtít rekonstruovat

Okna

Důležité je také zvážit výměnu oken vzhledem k hlučnosti, tepelné izolaci a celkovému zateplení domu. Někdy může být výhodnější opravit stará okna, aby nedocházelo k plesnivění zdí. Jaké vlastnosti oken upřednostnit, jaký materiál, jaké funkce, profil a barvu, na to vše se můžete podívat na  www.eurolex.cz.

Podlaha

Při výměně podlahy musíte dbát i na hlučnost vůči sousedům a volit tak vhodný povrch a izolační zvukové vrstvy. Nechcete přeci, aby Vás sousedé žalovali u soudu za to, že u svého pracovního stolu používáte pojízdnou židli. Vám by se také zřejmě nelíbilo, kdyby nad vámi jezdily sousedovi děti na odrážedle po plovoucí podlaze bez zvukové (kročejové) izolace. Poraďte se s odborníky www.isover.cz.

Dveře

Dalším tématem na zvážení jsou vchodové a bytové dveře. Ty vchodové by měli splňovat bezpečnostní opatření. Získáte tím výhodnější pojištění bytu a jeho větší ochranu před vloupáním. Další výhodou u lepších modelů je ohnivzdornost. Na trhu nalezneme velké množství interiérových dveří. Hladké, dýhované, mořené do barev, lakované. Laminované z kvalitní MDF je možno vyrobit i v  protipožární úpravě. Frézované do různých profilů. Kazetové z masivu, kde rám je tvořen sendvičovou konstrukcí a tím zaručuje rozměrovou stálost. Výplně mohou být z biodesky nebo například skleněné. Dalším velmi častým typem dveří jsou bílé, ať už hladké a plné, nebo designově upraveny třeba skleněnými výplněmi.U tohoto provedení je nejčastěji používanou povrchovou úpravou bílý lak.Vzhledem k trendům moderního bydlení se výrobci snaží vyhovět požadavkům zákazníka, a tak si můžete nechat vyrobit dveře na zakázku podle vašich představ tak, aby ladili s celkovým interiérem.

foto9

Co rekonstrukci určitě potřebuje

Elektrické rozvody, voda, topení

Dobré je také zjistit, jestli jsou vyhovující rozvody elektřiny, vody a topení. Bylo by smutné zjistit, že máte sice krásný byt, ale nemůžete mít zapnutou pračku a zároveň vařit vodu na čaj. To je problém hliníkových rozvodů, používaných často v budovách postavených za socialismu jako například v panelových domech. Všechny důležité informace týkající se tohoto tématu jsou popsány také v článku, který najdete na portálu iDNES v sekci Bydlení.

foto3

 

Pokud konzultujete jednotlivé požadavky s odborníkem, můžete ušetřit čas, finance a eliminovat případné nezdary při samotné rekonstrukci.

Jak vybrat správnou stavební firmu, která se rekonstrukcemi zabývá?

Nabídka kompletního servisu

Mnoho firem již nabízí kompletní servis. Přijedou k vám,zaměří byt, vytvoří projekt včetně cenové nabídky a  časového harmonogramu. Doporučí vhodný materiál a provedení práce vzhledem k vašim požadavkům a stávajícímu stavu nemovitosti. Vytvoří smlouvu o dílo, kde je zaznamenán rozsah prací a náklady na ně, použitý materiál, doba trvání rekonstrukce tj. den započetí a dokončení všech sjednaných prací. V případě nedodržení termínu můžete po zhotoviteli požadovat penále. Více informací ohledně smlouvy o dílo se dočtete ve článku Jak sepsat smlouvu.  

Služby zdarma

Některé z těchto služeb jsou placené, některé jsou zdarma. Je potřeba se vždy zeptat u konkrétních služeb, abyste pak nebyli nemile překvapeni. Běžná záruční doba je dva roky. Některé firmy garantují i delší záruku, což bývá známkou vyšší kvality práce. Díky internetu se dají jednoduše získat recenze, zhlédnout realizace, podívat se na materiály, které firma používá a s kým spolupracuje. Mnoho stavebních firem dokáže vytvořit předběžnou kalkulaci poptáním přes internetovou stránku. Poptejte si zdarme kalkulaci vaší plánované rekonstrukce.

Rada nakonec

Vybírejte s rozvahou a nechte si vždy dostatek času na rozmyšlenou. Čtěte recenze, ptejte se dobrých přátel, hledejte informace jak kladné, tak záporné. Možná vám to přijde zbytečné a zdlouhavé. Věřte ale, že se vám investovaný čas a energie mnohonásobně vyplatí. Podívejte se na špatný výběr a důvěřivost paní Martiny, která si nedopřála dostatek času na prověření stavební firmy a doplatila na to jak finančně, tak časově. A pokud zvažujete, že zkusíte práce zvládnout vlastními silami a udělat si rekonstrukcí svépomocí, přečtěte si náš článek, který popisuje hlavní výhody i nevýhody takového řešení.

 

Tak s chutí do změn a vstříc novému domovu.

 

Tento článek je součástí série článků o rekonstrukcích bytů a bytových jader. Další díly seriálu najdete na úvodní stránce k seriálu zde.