Rekonstrukce kuchyně - rozvody energií a rozměry


Rozmístění a výběr spotřebičů

Musíte si uvědomit, jaké spotřebiče a pracovní pomůcky si chcete do své kuchyně pořídit a na jakých přívodech jdou závislé. Buďto si pořídíte jednotlivé spotřebiče a vyberete si sporák plynový nebo kombinovaný s elektrickou troubou, nebo elektrický přičemž varná deska může být sklokeramická, indukční, litinová. Nebo si pořídíte vestavěné spotřebiče, které jsou ukryty za dvířky kuchyňské linky. Tady se zabudovává zvlášť trouba a zvlášť varná deska. To umožňuje zvolit si usazení trouby do výšky, která vám vyhovuje. Některé trouby jsou již opatřeny pyrolýzou, neboli samočištěním. Nezapomeňte na to, že pokud si zvolíte elektrickou varnou desku, tak ta většinou vyžaduje připojení na třífázovou zásuvku 380V, které běžne v bytech nebývají rozvedeny. Myslete tedy na to, že tato změna většinou vyžaduje i nový elektrický rozvod do prostoru umístění spotřebiče.

Pro plánování rozmístění jednotlivých skříněk a spotřebičů je dobré použít plánovač. Takový nabízí zdarma například IKEA Kuchyňský plánovač nebo SIKO Easy plánovač kuchyní. Připravíte si tak první návrh, který s naším zkušeným bytovým designerem můžete doladit k dokonalosti. Jak s takovým plánovačem snadno pracovat se podívejte v následujícím videu.

 

Rozvody energií a vody

Voda a odpady

Přívod vody je potřebný pro dřez, myčku nádobí, chladničku s výrobníkem ledu a filtrem vody, parní troubu, popřípadě pračku.

  • Odpad vody se instaluje minimálně 45 cm nad podlahu, u pračky a myčky je lépe mít samostatný sifon, umístěný mimo spotřebič.
  • Přívod vody teplé i studené s využitím stojánkové baterie se osazuje rohovým ventilem 3/8".
  • Pro pračku a myčku se používá odbočka s rohovým ventilem 3/4" a umisťuje se vždy vedle spotřebiče.

Elektřina

Na elektrické energii je závislá myčka, chladnička, sporák včetně trouby (pokud nejsou plynové), případně pračka a sušička prádla, odsavač par, světla, a různé elektrospotřebiče jako mixér, domácí pekárna, fritovací hrnec, sušička ovoce, odšťavňovač, kávovar a podobně.

  • Lednice-zásuvka 220/16A, umístit vedle spotřebiče nebo nad, ne za něj.
  • Myčka, pračka, sušička-zásuvka 220V/16A, umístit mimo spotřebič, za něj neumisťovat ani žádné jiní elektrické vývody.
  • Elektrické varné panely a sporáky s el. troubou-zásuvka 380/16A, za i mimo varný panel.
  • Trouba- zásuvka 220V/16A, umístit vedle spotřebiče.
  • Mikrovlnka-zásuvka 220V/16A, umístit za nebo mimo.
  • Odsavač par-zásuvka 220V/16A umístit asymetricky vlevo nebo vpravo od středu.
  • Zářivky bez koncovky nebo i s koncovkou a bodová světla-zásuvka 220V/16A nebo 10A umístit nad horní skříňkou.

Parametry v kuchyni

Obvyklá výška pracovní desky v kuchyni je 86 nebo 92 cm a hloubka 60 cm. Lépe je ale výšku pracovní plochy uzpůsobit k výšce postavy, která bude nejčastěji jídlo připravovat. Lokty kuchaře mají být v tupém úhlu po položení dlaněmi na pult.

Naopak při mytí nádobí máte mít natažené ruce při dotknutí se dna dřezu.

Maximální výška pro umístění mikrovlnné trouby je 150 cm, pro snadnou manipulaci s ohřátým jídlem, hlavně polévkou.

Pro umístění horních skříněk je ideální vzdálenost od pracovní desky 45-50 cm.

Výška jídelního stolu je 75-80 cm a výška židlí 45-50 cm. Mezi deskou stolu a sedákem židle je prostor pro nohy cca 30 cm. Kolena svírají úhel 90 ° a chodidla se volně dotýkají podlahy. Ruce položené na stole také svírají 90° úhel.

Minimální šířka vyhrazeného prostoru pro jednu osobu u jídelního stolu je 45 cm, optimální pak 60 cm. Jídelní stoly mají různé tvary jídelní desky. Nejběžnější je čtverec o velikosti 80 x 80 cm a obdélník o velikosti 160 x 80 cm. Dále se můžete setkat s kruhem, oválem, designovými mnohostrannými stoly nebo různými tvary.

Digestoř s odsáváním do komína nebo ven má větší účinnost, než uhlíkové odsávače par. Také správné výškové umístění (70-75 cm od varné desky) ovlivňuje kvalitu odsávání a zabraňuje případným úrazům kuchaře.

Velmi důležitým parametrem v kuchyni je prostor pro chodidla. Podstavec, kterému se říká sokl, je ve výšce 15 cm od podlahy zapuštěn dozadu. Některé retro kuchyně mají tento prvek opačný. Pak musí být dostatečně velký přesah vrchní desky, jinak se stane příprava jídla pro kuchaře nepříjemnou záležitostí, neboť si nebude moci přirozeně stoupnout k pracovní ploše.

Kuchyňská linka lineární-optimální seřazení

Při sestavování se postupuje zleva doprava. Začíná se chladničkou cca 60 cm a potravinovou skříní. Pokračuje minimálně 30 cm odkladová plocha, 60-120 cm dřez, 60-120 cm pracovní plocha, 60-90 cm varná plocha a dalších minimálně 30 cm odkládací plochy. Další rady k tomuto rozmístění najdete například v článku Ergonomická pravidla v kuchyni.

 

Bonus - video s kuchyňskými trendy

A na závěr článku vám přidáváme bonusové video o současných trendech.

 

Tento článek je součástí série článků o rekonstrukcích bytů a bytových jader. Další díly seriálu najdete na úvodní stránce k seriálu zde.