Rekonstrukce dětského pokoje - místo na hraní, odpočinek i soustředění


Zařídit dětský pokoj pro někoho znamená jednoduchou a zábavnou činnost a pro jiného neřešitelný úkol, s kterým potřebuje poradit. Jak vytvořit odpovídající prostor pro všechny potřeby dítěte, pro jeho rozvoj a bezpečí? Současným trendem je, aby prostor takzvaně rostl s dítětem. Důvody jsou finanční, v závislosti na kvalitě, ale i ekologické.

Než začnete zařizovat dětský pokoj

Dětský pokojJe potřebné si uvědomit několik důležitých bodů. Kolik sourozenců tu bude společně “bydlet”, kolik jim je let, jsou-li to kluci nebo holky a nebo obě dvě pohlaví najednou. Pokud bojujete s místem, nakreslete si přesný plánek v měřítku, ať máte představu o volné ploše a kolik místa zastavíte nábytkem. Pokud si na tak zodpovědný výkres netroufáte, můžete využít služeb bytového designéra - například našeho designéra, jehož služby jsou u nás zdarma. Malé děti potřebují málo místa, větší děti více místa. Je to stejné jako se starostmi o ně. S tím je spojený i technický stav místnosti. Aby vše bylo bezpečné a vyhovovalo požadavkům rostoucího dítěte. Potřebujete-li zvětšit prostor a máte vysoké stropy minimálně 3,20 m, můžete v pokoji vybudovat patro. Pokud potřebujete předělit místnost na dva pokoje, lze to udělat i vestavěnou skříní, která místnost rozdělí a zároveň vytvoří úložný prostor pro oba pokoje.

Rekonstrukce-stavební úpravy

U novostaveb většinou nejsou potřeba žádné stavební úpravy a tak se směle můžete vrhnout do malování a zařizování.

Zdi a příčky

Předpokládáme, že okna jsou v pořádku, nebo už jste jejich výměnu vyřešili někdy v minulosti v rámci celého bytu či domu. Pokud ne, zkuste to stihnout ještě před zařizováním dětského pokoje. Domy vystavěné v dřívějším letopočtu a panelové domy si určitou renovaci zaslouží. Zdi by se měli znovu vyštukovat. Pokud požadujete rozdělit pokoj na dva a je-li to technicky možné, vyzdí se příčka z Ytongu, nebo pomocí sádrokartonových desek. Více informací získáte na v našem článku o rekonstrukcích a změnách dispozic.

Dětský pokoj

Elektrické rozvody

V dětském pokoji byste určitě měli vyměnit elektrické rozvody vzhledem k bezpečnosti dítěte a narůstající potřebě různých elektrických zařízeních, které úměrně rostou se zvyšujícím se věkem dítěte. Ve starých domech, jak zděných tak panelových, dochází k častým zkratům při zapnutí více elektrických spotřebičů najednou a někdy i k vyhoření zásuvky. Příčinou jsou přetížené hliníkové  elektrické rozvody, které mají malou vodivosti a dochází u nich k přelomení drátu ve zdi. Proto se dnes dělají měděné elektrické rozvody, které mají větší vodivost a dbá se na dostatečný počet zásuvek. Ty jsou umístěny tak, aby pokryly potřebu pro každý spotřebič. Počtu zásuvek a vypínačů odpovídá i určitý počet pojistek. V dnešní době se slučují zásuvky do vícezásuvkových panelů pro ušetření místa. Ty jsou vhodné například za psací stůl pro připojení počítače a dalšího příslušenství. Některé zásuvky jsou již opatřeny pojistkou proti náhodnému zasunutí cizího předmětu, což oceníte, pokud máte malé děti. Také lze do stěny nebo podlahy zabudovat “husí krk”, kterým v případě potřeby protáhnete další kabel. Elektrické rozvody se zadělávají do stěny pod štuk.

Podlaha

Měla by být bezpečná pro dítě, to znamená hladká, aby se nemohlo poranit o nějaký vyčnívající komponent (například dřevěná podlaha se zbrousí, zatmelí a povrchově upraví zdravotně nezávadným nátěrem). Měla by být teplá, neboť děti si nejraději hrají na zemi. Podlaha by také měla co nejméně přitahovat a zadržovat prach a jiné nečistoty, které způsobují alergie, a s přihlédnutím k materiálům, by se z ní neměli uvolňovat toxické látky. Pokud máte nějaké pochybnosti o bezpečnosti své podlahy, poraďte se s odborníky na podlahy. V případě, že podlaha vůbec nevyhovuje a nedá se opravit, je potřeba ji vybourat, vyčistit starý rozpadlý beton a vybetonovat podlahu novou, popřípadě její povrch před položením vybrané podlahové krytiny odpovídajícím způsobem upravit. Přechod podlahy z dětského pokoje do vedlejší místnosti je lépe řešit přechodovou lištou, oproti klasickému prahu, pro snadné překonání.

Co dál?

Zednické práce už vyzrály, omítky uschly, už je i uklizeno, tak je nejvyšší čas pokračovat dál. A o tom se dočtete v pokračování tohoto článku o výběru vhodných metriálů a barev pro dětský pokoj

 

Tento článek je součástí série článků o rekonstrukcích bytů a bytových jader. Další díly seriálu najdete na úvodní stránce k seriálu zde.