Rekonstrukce ložnice - útulná i praktická


Už jste dospěli do rozhodnutí, že by si vaše ložnice zasloužila nový kabát a vy příjemnější místo k odpočinku? Starý nábytek po rodičích vám na začátku osamostatňování jistě velmi dobře posloužil, ale přeci jen je jeho vzhled už dost neutěšený a o funkčnosti jeho využití by se dali vést debaty. Jedna věc je nábytek a doplňky. Na to se už jistě těšíte a představujete si, jak budete vybírat a ladit vše dohromady. Ale co stěny a podlaha? A vyhovují stávající elektrické rozvody vašim požadavkům?

Představy, návrhy, projekty

Prvním krokem je vymyslet, jak má ložnice vašich snů vypadat. Měla by korespondovat s ostatním interiérem bytu jak stylově, tak barevně. Ujasněte si, jakou chcete mít podlahu co se týká materiálu a barvy a jaký materiál a barvy, popřípadě vzory, chcete mít na stěnách. Velmi oblíbené jsou šatny místo velkých skříní. Máte-li určitou představu, ale netroufáte si ji zakomponovat do stávajícího prostoru, požádejte o spolupráci bytového architekta, například  www.interiorstudio.cz. Ten může pomoci i v případě, že nemáte vůbec žádnou prostorovou představivost. Zhotoví vám návrh v 3D provedení za pomoci speciálního počítačového programu.
 
Ložnice po rekonstrukci

Rekonstrukce - malé stavební úpravy

Už víte, co od ložnice očekáváte. Návrh je zpracován a odsouhlasen a započetí stavebních prací nic nebrání.  
Popraskaný a drolící se beton na podlaze je třeba rozbourat a podlahu znovu vybetonovat, nebo ji připravit na pokládku podlahové krytiny. Udělat nové elektrické rozvody-konečně budete mít zásuvky tam, kde je potřebujete a odpadne spousta prodlužovacích kabelů povalujících se po zemi. K vyrovnání stěn lze použít sádrokarton, nebo stěny nově vyštukovat. Pro všechny tyto práce je zapotřebí zcela vyprázdnit místnost a umožnit volný přístup k vodě. Více informací o rekonstrukcích naleznete přehledně sepsané na stránce Rekonstrukce a realizace interiérů.

Podlahy

Musíte brát v úvahu, na jakou podlahu bude ta ložnicová navazovat. Vetšinou je to chodba nebo obývací pokoj, takže různé druhy podlahových krytin.  Je důležité, aby výška podlahy byla ve všech místnostech stejná (v jedné rovině). Do ložnice se hodí například vinylová nebo plovoucí podlaha. I dřevo je žádané, avšak jeho cena je o něco vyšší. Každá z těchto podlahových krytin má svoje přednosti a nedostatky a každá potřebuje jiný podklad pro pokládku. Vinylové dílce se lepí celoplošně a těsně vedle sebe speciálním podlahovým lepidlem na rovný suchý podklad zbavený prachu. Proto se zde používá na vyrovnání nepřesností nivelační stěrka. Jakýkoliv defekt na podlaze se v krátké době projeví i na položeném vinylu, což může být její nevýhodou. Výhodou u této podlahy je, že je teplá a dostatečně odolná. Laminátové plovoucí podlahy se pokládají na rám určité výšky. S tím musíte počítat při betonování podlahy a o tuto výšku ji snížit. Pod plovoucí podlahu je také nutné udělat kvalitní zvukovou (kročejovou) izolaci. Výhodou je snadná pokládka a příznivá cena, nevýhodou pak chladná a hlučná podlaha, která navíc přitahuje prach. Dřevěné podlahy se pokládají přímo na beton a jsou většinou dodávány se zámkovým systémem a to vzor prken nebo parket, což zajišťuje snadnou pokládku. Dřevo je teplé a zútulní prostor. Dřevěné podlahy jsou vhodné i pro alergiky. U stěn se podlahové krytiny začisťují lištou, pode dveřmi přechodovou lištou nebo prahem. Jak vybrat tu správnou krytinu na podlahu se můžete inspirovat na stránce výrobce Sortim.

Stěny

V panelových domech se za dob socialismu polepovaly stěny tapetami. Bylo to velmi jednoduché a rychlé řešení, jak zakrýt spáry mezi panely, které byly vidět a rozčleňovali tak zeď. V dnešní době už je více způsobů, jak tyto spáry eliminovat. Kromě již zmíněných tapet, kterých je v dnešní době nepřeberné množství jak vzorů, tak povrchových úprav, můžeme stěny vyštukovat. Na spáry mezi panely se pokládá armovací síťka (sklovláknitá tkanina- Perlinka), která eliminuje praskání na těchto místech. Před samotným štukováním se musí stěny očistit až na panel a opatřit penetrací, tedy zamezit nadměrnému vsakování vody při natahování štuku a jeho předčasnému vysoušení. Dalším možným řešením je obložit stěny i strop sádrokartonem. Místnost se sice trochu zmenší,  ale sádrokarton vytváří izolační vrstvu a všechny potřebné kabely jsou schované za ním.

U cihlových domů je vyrovnání stěn mnohem snazší. Oškrábe se starý nátěr, stěny se pokryjí novým štukem a nechají se vyschnout. Pak se vymalují a je to.

 Ložnice po rekonstrukci

Šatna

V dnešním moderním světě, kdy se upřednostňuje lehkost a vzdušnost místností je velice žádanou součástí ložnice šatna. Pokud je ložnice dostatečně velká, stačí zbudovat příčku ze sádrokartonu a vstupní otvor opatřit šoupačkami. Dalším řešením je probourat vchod do vedlejší místnosti, ze které byste mohli pro šatnu kousek ubrat. Na stěny můžete použít opět sádrokartonové desky, nebo je vyzdít Ytongem. Vstup do šatny uzavírají bezfalcové dveře, zavěšené na dřevěné obložkové zárubni. Jako šatnu můžete využít i původní komoru. Toto řešení je však méně praktické vzhledem ke vzdálenosti obou místností. Světlo v šatně je nejlépe řešit umělým osvětlením, neboť neporušuje barvy oblečení, jako sluneční paprsky. Pro ukládání oděvů slouží  různé police, věšáky, stojany…Lze využít každé volné místo.


Kde nejde zbudovat šatnu a v bytě nejsou k dispozici jiné úložné prostory, je dobrým řešením vestavěná skříň v ložnici. Tvoří celistvou stěnu a nenarušuje tolik prostor. V každém případě by měla být co možná nejsvětlejší, aby splývala se zdí.

 

Pokračování článku o rekonstrukcích ložnic, zaměřené na výběr vhodných barev a rozmístění nábytku, najdete zde Rekonstrukce ložnice - vhodné barvy a nábytek

 

 

Tento článek je součástí série článků o rekonstrukcích bytů a bytových jader. Další díly seriálu najdete na úvodní stránce k seriálu zde.