Rekonstrukce ložnice - vhodné barvy a nábytek


Barvy v ložnici

Barvy a odpočinek

Ložnice slouží pro odpočinek a k načerpání nových sil, proto volte uklidňující barvy. Do této skupiny patří jemné pastelové odstíny i tóny šedé jako je šedomodrá a šedofialová. O tmavých barvách do malé ložnice ani neuvažujte, neboť prostor opticky zmenší a to je v malé místnosti nežádoucí. Naproti tomu světlé barvy prostor otevírají a působí tak vzdušným dojmem. Všeobecně se do ložnic používají studenější  barvy jako je modrá, zelená a čistá bílá. Pokud potřebujete navodit teplejší atmosféru, výborně se pro to hodí máslová, broskvová a jemně růžová barva.

Barvy v ložniciModrá je barva čistoty a chladu. Navozuje pocit klidu, uvolnění a harmonie. Nebesky modrá podporuje spánek i sexualitu, což je pro ložnici ideální.

Zelená všeobecně uklidňuje, záleží však na použitých odstínech. Některý se hodí spíše do koupelny a jiný zase do ložnice. S pastelovou zelenou dobře ladí dřevo i kov. Stimuluje vitalitu, regeneraci těla, přináší pohodu, zklidnění pro mysl, vyrovnanost a pozitivní myšlenky.

Nic nezkazíte  ani použitím různých variant béžové či krémové barvy, ovšem s podmínkou, že se vyvarujete zářivých odstínů. Pokud máte velkou místnost, můžete použít i tmavší odstíny a to nejlépe na stěnu za hlavu. Jinak tmavá barva působí depresivně a těžce a může způsobovat neklidný spánek a ranní nechuť vstávat.

V ložnici na velkých plochách byste se měli vzdát barev, které podporují aktivitu. Jsou to barvy žlutá, červená a oranžová. Mohly by vám bránit ve zklidnění a odpočinku. Pokud potřebujete aktivitu v ložnici podpořit, volte tyto barvy v malé míře na doplňcích například polštářích. Inspirativní článek na toto téma včetně fotografií naleznete na webu Homepix.

Barvy a prostor

Že se dá barvami prostor opticky upravit, to pro vás jistě není žádnou novinkou. Každý člověk je svébytný a proto se lidé cítí různě při působení konkrétních barev . Tmavá barva na stěnách prostor uzavírá, což na někoho může působit stísněným dojmem až depresívně. Někdo jiný se v tomto prostoru může cítit bezpečně. Světlá naopak prostor otevírá a působí tak vzdušně a prosvětleně. Někdo se však v tomto prostoru cítí nejistý, jakoby ztracený.

Tmavý strop a světlé stěny strop sníží, naopak světlý strop a tmavé stěny strop zvýší. Pocitově se tmavé stěny přibližují k sobě a prostor se tak zmenšuje.

Svislé plochy také zmenšují prostor a měli by mít světlou barvu, oproti tomu horizontální (vodorovné) můžete mít i tmavé.  

Barvy na podlaze

Podobné je to i s barvami na podlaze. Tmavá podlaha dodává pocit stability. Hnědá a tmavě okrová podlaha vytváří dojem pevné “půdy” pod nohami jako zemina a dřevo. Zelená navozuje měkkou trávu na louce. Příliš světlá podlaha nepůsobí bezpečně. Bílá může připomínat sníh, do kterého se nečekaně zaboříte, modrá zase vodu.

Harmonizace energií a feng shui v ložnici

Čím dál více se mluví o feng shui (v překladu vítr a voda) a jeho využití v našem každodenním životě. Jde o zharmonizování a volného toku energie pomocí pěti elementů: voda, oheň, kov, země a dřevo. Tento princip jde velmi lehce uplatnit při zařizování bytu. Když se blíže seznámíte s tímto učením, zjistíte, že jeho principy jsou vcelku logicky odůvodnitelné a dají se snadno aplikovat.

Do ložnice feng shui vybírá barvy kůže, což je od světle bílé až po čokoládově hnědou.

Podle tohoto učení do místnosti, kde se odpočívá nepatří televize, počítač, telefon, cvičební náčiní. To je logické. Ložnice má sloužit k odpočinku, což výše jmenované věci  spánek spíše narušují. Už jenom pohledem na ně před usnutím si připomenete úkoly, které vás ráno čekají a vaše podvědomí se jimi přes noc zabývá a nedá vám zcela odpočinout. Nehledě na to, elektrické přístroje vyzařují negativní energii (elektro smog) a proto byste je měli přes noc  vytahovat  ze zásuvky.

Nedílnou součástí každého dne by mělo být časté větrání. Čerstvý a okysličený vzduch má velký vliv na kvalitu spánku. Vzpomeňte si, když spíte někde v přírodě, ráno máte pocit čerstvosti a stáváte odpočatí a s chutí. Částečně lze na čištění vzduchu použít čističku, větrání však nahradit nemůže, a v noci by měla být vypnutá.

Jistě víte, že rostliny v noci spotřebovávají kyslík. Z tohoto důvodu by jich mělo být v ložnici opravdu málo a s kulatými listy. Oblé tvary jsou měkčí a příjemnější.

Různé stupně osvětlení jsou v této místnosti velmi žádané. Vstávat do intenzivního světla očím nedělá dobře. Příjemným osvětlením, například pro intimní chvilky, můžou být svíčky. Jejich žluté hřejivé světlo a malí plamínek navozují pohodu a bezpečí, jež má každý zakódováno z dob velmi minulých.

Před usnutím je dobré se vyhnout smutným a depresivním obrazům, aby se nepromítaly do snu. Proto je nevěšte v ložnici. Ani zrcadla směřující k posteli nejsou žádaná. Sice zvětšují prostor, ale ve stavu rozespalosti by vás mohl polekat váš vlastní obraz.

Je důležité zavírat všechny dveře ať průchozí, nebo od skříní. Úrazy při nočním toulání jsou pak nepříjemné. Dveře, kterými vcházíte do místnosti se nemají otvírat přímo k posteli, jinak může být narušen váš pocit bezpečí.

Za hlavou je důležitá opora (zeď nebo alespoň čelo postele). Pomáhá k uzemění a zakotvení. Noční stolek s lampičkou a dobrá přístupnost k posteli jsou další rady feng shui pro zdravý spánek.

 

Ať se rozhodnete principy feng shui používat nebo ne, vždy se řiďte svým instinktem a svojí intuicí. Každý člověk je jiný a nedá se s určitostí říct co je správné a co špatné. Pozorujte a poslouchejte sami sebe, jak na vás působí konkrétní věc nebo barva a podle toho se rozhodněte. Určitě nepodléhejte moderním trendům, pokud nemíníte pokoj každou chvíli předělávat.

Nábytek

Jak již bylo řečeno, ložnice by měla zůstat vzdušná a nezatížená přílišným množstvím nábytku. Pokud to jinak nejde a musíte zde umístit skříně, měli by být co nejméně nápadné. Do ložnice se nehodí příliš tmavý nábytek. Místnost pak vypadá těžce a stísněně. Nejdůležitější je postel. Volte ji podle velikosti prostoru a samozřejmě i podle vašich představ. V malé místnosti bude velká masivní postel vypadat robusně a zaplní celý prostor, takže budete mít pocit, že se nemůžete pohnout a nebude se vám chtít vstávat. Naproti tomu malá postel ve velkém prostoru působí ztraceně. Nejlepším materiálem je dřevo. Je přírodní, neuvolňují se z něho žádné škodliviny, navozuje příjemnou atmosféru a teplo domova. Na druhou stranu se nemusí hodit do každého interiéru. Vybírejte proto podle toho, co vám je příjemné a jak to koresponduje s ostatním vybavením pokoje a potažmo celého bytu. Při výběru matrace si nechte záležet a vyzkoušejte si v obchodě, jak vám bude vyhovovat její tuhost, materiál či váha. Pro partnerskou postel je lepší matrace v celku, aby partnery pomyslně nerozděloval prostřední spoj. Pokud již máte dvě samostatné matrace, pořiďte si alespoň velké prostěradlo a skryjte spoj pod něj. Nezbytný je noční stolek u každého lůžka pro odkládání důležitých maličkostí a malý zdroj světla.

Osvětlení

Osvětlení by mělo umožňovat různou intenzitu světla. To se dá vyřešit stmívacím vypínačem, nebo více světly v místnosti s různou sílou světla. Centrální velké světlo, lampička na nočním stolku, stojací lampa nebo rafinovaně zabudované diodové nebo led pásy v rampách, třeba i různě barevné, vám umožní navodit atmosféru, jakou v tu danou chvíli potřebujete. Nebo vám poskytne soukromí při čtení, aniž byste rušily vedle spícího partnera. Vše naleznete na těchto stránkách http://www.luminex.cz/novinky-c-19.html

Doplňky

Až dosud se barvy do ložnice doporučují světlé, pastelové a to jak na malbě, tak na nábytku. Výjimku tvoří právě doplňky a ložní prádlo. Příjemné na spaní jsou lůžkoviny z přírodních materiálů jako je krep, bavlna, flanel a bavlněný satén pro svou schopnost dobře vstřebávat pot. Když k jedné dominantní barvě přidáte jednu nebo dvě doplňkové, celý prostor ložnice se tím oživí. Ale ani tady to nepřehánějte s mnoha barvami, ať vám v ložnici nevznikne chaos. K jedné dominantní barvě, která je na stěnách a velkých kusech nábytku přidejte maximálně tři doplňkové, které ovšem mohou být výrazné nebo tmavé jako například červená nebo tmavě zelená. Použijte ji na povlečení a dekoračních předmětech. Až vás omrzí, nebude problém ji vyměnit za jinou.

Co říci závěrem?

Vydejte se do přírody a rozhlédněte se kolem sebe. Všímejte si barev, které vás obklopují. Kde je vám dobře? Když se budete při výběru barev řídit přírodou, nemůžete udělat chybu a budete se cítit ve svém prostoru báječně. Hnědá a zelená nebo nějaká tmavší na zemi = podlaha, kolem světlý prostor = zdi,  světlé modré až bílé nebe nad hlavou = strop. Pro oživení pár zářivých květin například červených nebo žlutých = doplňky a dekorace.

 

První díl článku o rekonstrukcích ložnic, zaměřený na samotnou rekonstrukci, najdete zde Rekonstrukce ložnice - útulná i praktická

 

 

Tento článek je součástí série článků o rekonstrukcích bytů a bytových jader. Další díly seriálu najdete na úvodní stránce k seriálu zde.