Rekonstrukce koupelny v cihlovém bytě


Ještě než začnete se samotnou rekonstrukcí

Důležitost projektové dokumentace

Než se pustíte do rekonstrukce koupelny, je dobré mít k dispozici stávající projektovou dokumentaci domu. Pokud potřebujete hýbat s příčkami, je to nutnost, abyste zjistili, které zdi jsou nosné, nebo mají v celkové stavbě jinou důležitou funkci. Nosné zdi se nesmí bourat, aby nedošlo k narušení statiky celého domu.Teprve potom může být vypracován nový projekt s pozměněnou dispozicí bytového prostoru. Ten vám připraví buď stavební firma, která bude rekonstrukci provádět, nebo bytový architekt či designér. Rekonstrukci koupelny si můžete udělat i svépomocí bez ohlášky na příslušném stavebním úřadě (pokud nebudete bourat zdi), ale budete potřebovat stavební dozor, nebo-li stavbyvedoucího, který má k tomuto patřičné oprávnění. Při využití služeb stavební firmy vám vše potřebné zařídí zhotovitel. Podívejte se na výhody spolupráce s námi a pokud vás naše nabídka zaujme, budeme rádi, pokud nás kontaktujete.

Koupelna po rekonstrukci dovede udělat radost každý den

Co všechno při rekonstrukci vyměnit

Do rekonstrukce koupelny by kromě výměny vany a umyvadla měla spadat i výměna elektrických rozvodů, vodovodního potrubí a svody odpadních vod. Elektrické rozvody bývají ve starých domech dost nevyhovující nejenom k nárůstu spotřebičů, ale i k zastaralému materiálu samotné elektroinstalace v hliníkových (Al) kabelech. Dnes se již používá na výrobu kabelů měď (Cu), což zajišťuje lepší vodivost a odolnost proti přelomení vodiče. S výměnou kabelů je spojena i výměna jističů v pojistkové skříni. Vodovodní potrubí a svody odpadních vod se v současné době používají plastové. Eliminuje se tím tzv. “zarůstání trubek” zejména těch, které vedou teplou vodu. Také je s nimi snadná manipulace a spoje jsou trvalé. Chcete-li umístit do koupelny pračku, neměli byste zapomenout na její přípojky (přívod vody, přívod elektrického proudu, odvod odpadní vody).

Co zazdít nebo vybourat

Pokud potřebujete zazdít okno do světlíku, například proto, že do těch míst chcete instalovat sprchový kout, nezapomeňte zbudovat větrací otvor, aby se vám v koupelně nezačala tvořit plíseň ze zadržovaných par. Ten může být napojen na vzduchotechniku, nebo jako otevírací mřížka s odvětráním do světlíku, nebo ven z bytu.

Topné těleso nebo topný žebřík

Vyměnit klasické topné těleso za topný žebřík zvýší nejenom vysoušení vlhkého vzduch a jeho teplo (prohřátí), ale je i velmi účinným pomocníkem při sušení ručníků a osušek, což jistě ve vlhké koupelně oceníte. Pokud se vám do koupelny žádné topení nevejde, zabudujte topný systém do podlahy.

Tak to je po technické stránce vše a nyní přichází na řadu samotné stavební úpravy.

 

Návaznost stavebních úprav a výběr koupelny

Bourání a odvoz sutě

Nejprve se odstraní umyvadlo a vana, osekají se obklady, zbourá se podpěrná zídka pod vanou a  příčky (pokud se s nimi bude hýbat), sundá se  topné těleso, vybourá se okno do světlíku a zbuduje se odvětrací otvor, případně se vyndá zárubeň, odseká se dlažba. Také se demontuje stávající vodovodní a odpadní potrubí a nevyhovující rozvody elektřiny. Po všech těchto stavebních činnostech se suť z bourání i další vybouraný materiál naloží a odveze na tříděnou skládku k roztřídění a dalšímu zpracování. Tento materiál v žádném případě nedávejte do nádob na komunální odpad. Mohli byste zaplatit nemalou pokutu za porušení zákona o odpadech. Odvoz vybouraného materiálu si nejlépe sjednejte u firmy, která vám bude provádět stavební práce a přidejte toto dojednání do smlouvy o dílo. Topné těleso a litinovou vanu můžete odvézt do výkupu kovu a utržit za ně nějakou tu stokorunu.

Zdění a nové rozvody elektřiny a vody

Nyní je potřeba vyzdít nové příčky, zazdít okno do světlíku, vyzdít šachtu, natáhnout nové potrubí a elektrické rozvody, vybetonovat podlahy včetně hydroizolace a kročejové izolace, usadit novou kovovou zárubeň. Pokud si přejete naopak dřevěné futro a máte kovové, velmi snadným řešením je zakrýt ho dřevěnou obložkovou zárubní. Ta se také může montovat přímo na vyzděný otvor pro vstup do koupelny. Dřevěné obložky se usazují až po položení podlahové krytiny (vyjma snímatelné jako jsou koberce, linoleum a podobně). Na obložkovou zárubeň se zavěsí bezfalcové dveře.

Výběr a usazení vany

Dále je potřeba vytvořit podezdívku pod vanu nebo udělat přípravu na sprchový kout. V nabídce koupelnových studií je mnoho druhů van rozličných tvarů -rohové, obdélníkové, asymetrické, materiálů -smaltovaná ocel, akrylát, litý mramor, dřevo, kámen, sklo ( u čtyř posledních jde spíše o designovou záležitost vzhledem k ceně) a funkcí. Některé z typů už se usazují přímo na dlažbu a mají opláštění ze stejného materiálu jako vana. Důležitým parametrem při výběru vany, kromě velikosti a funkčnosti, by mě být i pohodlný tvar. Ještě před samostatnou koupí si zajděte do obchodu a vanu si vyzkoušejte tím, že si do ní lehnete (samozřejmě bez bot). Nad vanu se montuje baterie se sprchou a delším kohoutkovým ramínkem pro snadné napuštění vany. Sprchová koncovka může být různě velká s mnoha tryskami různých funkcí.  

Umyvadlo ve zrekonstruované koupelně


Výběr a usazení sprchového koutu

Zrovna tak jako u van i sprchové kouty mají mnoho možností jak designových, tak funkčních. Můžete si koupit kompletní sprchový kout s vaničkou, který nepotřebuje žádnou zvláštní úpravu podkladu. Pouze se ukotví do stěn a u podlahy se začistí silikonem. Jedna důležitá věc tu přeci jen je. Odtokový kanálek (sifon) m

usí být napojen na svodové potrubí odpadních vod. Můžete si také nechat sprchový kout vyzdít, a to buď do vaničky, nebo pouze s odtokovým žlabem po obvodu. Výhodou tohoto je, že je bezbariérový. U vyzděných sprchových koutů jsou pak na chybějící stěny použity sprchové dveře, bezrámová skleněná konstrukce, půlrámová konstrukce nebo rámová konstrukce. Výplně těchto konstrukcí jsou plastové nebo skleněné. Ze sprchových baterií si můžete vybrat z mnoha designů, materiálů a povrchových úprav, funkcí například s předvolbou teplé vody nebo masážními proudy, zaměřenými na určité části těla.

Vana nebo sprchový kout

Pokud potřebujete vanu a sprchový kout v jednom, jsou určité možnosti. Máte-li malý prostor, do kterého se nevměstná ani malá vana, umístěte  zde sprchový kout s hlubší vaničkou, která je opatřena systémem “špuntu”. Sice si v ní nepoležíte, ale pro děti to bude dokonalý vodní ráj. Pokud můžete umístit do koupelny vanu, skýtá to mnohem více výhod a pohodní. Proti stříkající vodě ze sprchy do okolí mimo vanu na ni stačí nainstalovat vanovou zástěnu nebo dveře.

Pro získání ještě více informací ohledně van a sprchových koutů se můžete podívat na stránky společnosti Ravak - jednoho z našich dodavatelů koupelnových prvků.

Umyvadlo a umyvadlová baterie

U výběru umyvadla se řídíme víceméně designem, velikostí a také tím, jakou baterii budete chtít použít. Například páková baterie umyvadlová, která je v dnešní době hodně oblíbená a cenově příznivá, se montuje přímo na umyvadlo a proto je nutné vybrat umyvadlo k tomu uzpůsobené, tedy s otvorem pro tuto baterii. Dalším způsobem přidělání baterie je přidělání do zdi nad umyvadlo. U této varianty je důležitá rozteč vodovodního potrubí v milimetrech (přívod studené a teplé vody) a jeho velikost udávaná v coulech (tedy ½” nebo ¾”) . Tvarů, povrchových úprav, materiálů a designu a s tím i cenová různost, to vše najdete u koupelnových baterií. Při výběru myslete i na své pohodlí a vyberte si takovou baterii, aby ramínko kohoutku dostatečně dosáhlo do umyvadla a vy si mohly pohodlně umýt ruce.

Náš bytový designer vám s návrhem koupelny pomůže, ale pokud si chcete vyzkoušet první návrh dle vašich představ udělat sami, můžete použít třeba online návrhář koupelen zde, který je zcela zdarma.

 

Pokračování článku zaměřené na podlahy, stěnu, strop, osvětlení a nábytek v koupelně najdete zde Rekonstrukce koupelny v cihlovém bytě - pokračování

 

 

Tento článek je součástí série článků o rekonstrukcích bytů a bytových jader. Další díly seriálu najdete na úvodní stránce k seriálu zde.