Rekonstrukce koupelny v cihlovém bytě - pokračování


Tento článek je pokračováním článku Rekonstrukce koupelny v cihlovém bytě

Podlaha, stěny a strop

Správný podklad podlahy a výběr podlahové krytiny

Pro správnou pokládku podlahové krytiny je důležitý rovný podklad. Každá podlahová krytina klade své specifické nároky na podkladový povrch. Na vyrovnání podlahy a připravení jejího povrchu pro položení podlahové krytiny je nejjednodušším řešením nivelační stěrka. Před samotnou pokládkou je důležité zbavit podklad od prachu a napustit penetrací. Podlahu do koupelny volte odolnou proti vlhkosti například vinyl nebo dlažbu. Oba dva tyto materiály se lepí přímo na podklad speciálními lepidly. Po přilepení dlaždic se vzniklé spáry vyplní spárovací hmotou. Ta může být různě barevná a tónově ladit s celkovým pojetím koupelny. Vinylové pásy se lepí těsně vedle sebe.

I tak by mohla vypadat vaše koupelna po rekonstrukci

Správný podklad stěny a výběr obkladů

Ve starých činžovních domech se zdily příčky z červených pálených nebo dutých cihel. Aby se docílilo rovného a vhodného povrchu pod obklad, stěny jsou potaženy štukem a taktéž napuštěny penetrací. Penetrace se používá ke zpevnění povrchu a zabránění jeho prašnosti. Nyní se již zdí příčky z Ytongu, který je dostatečně rovný a pro nalepení obkladu se již nemusí nijak upravovat. Štuk se natahuje pouze na stěny a jejich části, kde nejsou obklady a na stropy. Výběrem správného obkladu můžete místnost opticky zvětšit, snížit nebo zvýšit strop a to velikostí a barvou dlaždic. Výrobci nabízí různé rozměry, tvary, povrchovou úpravu, design… Na lesklém povrchu jsou mnohem více vidět kapičky vody než na matném. Pokud nechcete stále jen chodit a utírat je, lesku se raději v koupelně vyhněte. Dále můžete najít v prodejnách s dlažbou a obklady doplňkové jednotlivé dlaždice, lišty, mozaiky. Na připevnění těchto materiálů se také používají speciální lepidla. Ta jsou oproti dříve používané cementové kaši trvanlivá. Spárovací hmotu si opět můžete vybrat v barevném odstínu, který potřebujete. Velice efektně vypadá v koupelně bílá spára, udržuje-li se stále bílá. Inspiraci naleznete zde http://www.koupelny-ptacek.cz/kolekce-koupelen/

Barva stěn

Barvu omítnutých zdí a stropu volte podle celkového dojmu koupelny. Většinou se upřednostňuje barva bílá, neboť evokuje čistotu. Malé koupelny prosvětlí a opticky zvětší právě tak jako světle žlutá a krémová. Tento efekt také získáte použitím světlých odstínů modré, tyrkysové a zelené, které navodí příjemnou náladu a uklidnění, a nebo žluté, oranžové, červené, fialové, růžové. To jsou barvy povzbuzení, síly, intimity, radosti, tepla, slunce, uvolnění. Pokud je koupelna opravdu malá a tmavá, volte pouze barevné detaily. Skvěle podtrhnou celkový ráz koupelny. Naopak, máte-li velkou koupelnu, můžete si dovolit použít sytou nebo tmavou barvu na některou ze stěn. Stěna s oknem by měla zůstat světlá. Velké barevné vzory by také mohly ozvláštnit prostor vaší velké koupelny. U vysokých stropů je dobré nechat stěny bílé a strop vymalovat nějakou tmavší barvou. Tím dojde k optickému snížení místnosti.  Pokud jste použili hodně světlé obklady a dlažbu, můžete některé stěny vymalovat sytější barvou.

Jak vybrat pračku

S výběrem pračky vám nejlépe poradí přímo na prodejně. Je potřeba vědět, jaký rozměr se vejde do místa, kde má pračka stát. Zda preferujete plnění vrchem, nebo zepředu. Pračky mají různé funkce, podle nichž se odvíjí i cena. Množství prádla (na kg), které lze v pračce vyprat zase ovlivňuje velikost. Různé typy mají různou energetickou třídu a tudíž jsou odlišně úsporné. Některé funkce jsou dány programy již nastavenými z výroby, některé jsou volitelné.

 

Osvětlení

Vámi vybrané osvětlení by kromě designu mělo také splňovat určitá kritéria. Mělo by dostatečně osvětlovat zrcadlo, koupelnu a odolávat korozi, aby nedocházelo ke zkratům. Můžete využít systém bodového osvětlení, jehož větší množství kabelů se schová do podhledu, tedy falešného stropu. Běžné žárovky se používají čím dál méně a jsou nahrazovány úspornými. V posledních letech se staly trendem  led žárovky. Jejich pořizovací cena je poněkud vyšší. Předností je však jejich dlouhá životnost a tím se vlastně náklady na svícení zmenšují.

 

Koupelna po rekonstrukci

Nábytek a doplňky

Při výběru nábytku do koupelny byste měli mít na paměti vlhké prostředí a proto přímo volit koupelnový nábytek, který toto vlhko nepřijímá. Pokud je to možné, umístěte do koupelny, třeba pod umyvadlo, skříňku, abyste do ní mohli ukládat ručníky a osušky a měli je tak pohodlně při ruce. Zrcadlo nad umyvadlem může být zabudováno přímo v obkladech, nebo v závěsné skříňce, do které můžete ukládat hygienické potřeby, anebo v rámu jako obraz. Pro odkládání věcí, které slouží k vaší hygieně a potřebujete je mít na dosah, můžou sloužit různé závěsné koše tak zvaný drátěný systém. Nebo si můžete nechat poličky vyzdít a natřít je vodě odolnou barvou, nebo obložit obkladačkami.


Snad vám naše postřehy pomůžou, si správně vybrat. Nebo nás kontaktujte a mi vám rádi rekonstrukci provedeme a poradíme s výběrem materiálů i doplňků. Prohlédněte si naše realizace.

 

Tento článek je součástí série článků o rekonstrukcích bytů a bytových jader. Další díly seriálu najdete na úvodní stránce k seriálu zde.