Rekonstrukce obývacího pokoje


Obývací pokoj je především společenská místnost 

Obývací pokoj se dá zařídit v různém stylu a s nepřeberným množstvím věcí. Podle velikosti místnosti a preferencí obyvatel bytu nebo domu sem patří krb nebo krbová kamna, knihovna, televize nebo promítací plátno, sedačka, křeslo nebo zavěšená houpací síť či jiné posezení, malý (konferenční) stolek. Samozřejmě tu můžou být různé skříňky, poličky nebo jiné kusy nábytku či solitéry. Kritériem je, aby prostor nepůsobil přeplněně. Trendem dnešní doby je vzdušnost a lehkost. U mezonetových bytů jsou součástí obývací místnosti i schody do vyššího patra. Většinou tyto schody tvoří jednotlivé stupnice, přidělané do nosné stěny nebo ke kovovému prvku a jsou opatřeny zábradlím.

Správné rozvržení rekonstruovaného prostoru je základ

Místo potkávání

Obývák je společenská místnost a jako taková slouží k setkávání lidí a ke komunikaci. Částečně také k odpočinku například při sledování televize. Komunikaci podpoříte teplými barvami jako jsou žlutá, červená, oranžová, krémová… Teplé tóny by měly převládat. Studené odstíny modré, fialové, šedé, zelené použijte na doplňky. Správným sladěním teplé a studené barvy se stává místnost útulná. Konkrétní sytost barvy záleží na vašem pocitu a také na kombinaci barev na podlaze a nábytku. Hodně syté barvy můžou způsobovat neklid, pokud mezi nimi trávíte delší čas. Také byste měli přihlédnout k tomu, na jakou světovou stranu je pokoj orientován. Zda potřebuje pocitově ochladit nebo zahřát. Jak zútulnit nebo zvětšit pokoj naleznete v dalších dílech našeho seriálu o rekonstrukcích.

Obecná doporučení

Při zařizování obývacího pokoje se obecně doporučuje nejprve vybrat nábytek včetně sedací soupravy a pak teprve ladit barevné odstíny stěn. Výběr nábytku je omezen, kdežto barevná vzorkovnice je téměř nevyčerpatelná. Klasické vhodné barvy pro vymalování obývacího pokoje jsou všechny odstíny bílé, světlá zelená, levandulová, šedobéžová, kakaově hnědá a “hliněná” tedy terakota, rezavá a podobně. Zcela nevhodné jsou ostré a výrazné barvy, které působí příliš rušivě, hlavně výrazná červená. Pro obývák můžete použít i tapetu s výrazným vzorem. Aby byla příjemná oku a nenarušovala prostor, ale spíše ho jenom vkusně doplnila. Pokryjte s ní pouze jednu stěnu.

Osvětlení

Pro osvětlení prostoru můžete použít teplé i studené světlo. Záleží na celkovém pojetí místnosti a potažmo bytu. Ústřední světlo dejte nad prostor, kde se scházíte s přáteli a rodinou, komunikujete a třeba hrajete stolní hry. Jako přídavná světla pro osvětlení částí a koutů místnosti poslouží lampy, rampy, bodové osvětlení, případně osvětlení vitrín a podobně.

Různé tipy a trendy nejenom do obývacího pokoje naleznete na webu Living.cz

Rekonstrukce obývacího pokoje

Už víte, co ve vašem obývacím pokoji nesmí chybět? Pokud ano, můžete se dát do rekonstrukce.

Stavební úpravy

U obývací místnosti je důležité rozmyslet si, kde budou jaká světla a k nim příslušné vypínače, aby se daly snadno obsluhovat. Také umístění televize a elektroniky, jako přehrávače DVD a tak dále, byste měli znát pro správné umístění zásuvek a jejich dostatečný počet. Anténní svody a například přídavné reproduktory také musí mít přístup k nějakému elektrickému zdroji. To znamená, že vás čeká předělat elektroinstalaci včetně jističů.

Světla

Pokud se rozhodnete pro bodové osvětlení, vytvoří se u stropu sádrokartonový podhled, do kterého se světla zabudují a elektrické kabely se uloží za něj. Obdobně se vytváří i světelné rampy. Ostatní kabely se zasekávají do stěn a zakryjí se štukem.

Podlaha

Je-li beton na podlaze rozbitý, musí se odstranit a vybetonuje se nová podlaha. Jako krytinu lze použít  dřevo, lamino, polyvinyl a další podlahové krytiny, na stěny se natáhne štuk. 

 

Tento článek je součástí série článků o rekonstrukcích bytů a bytových jader. Další díly seriálu najdete na úvodní stránce k seriálu zde.