Rekonstrukce je ideální doba pro vylepšení zabezpečení vašeho bytu


Ať už ve vašem bytě probíhá rekonstrukce jakéhokoliv rozsahu, je dobré popřemýšlet o tom, jestli toho nevyužít k provedení dalších prací. V bytě máte tak jako tak „stavební nepořádek“, který po dokončení prací bude potřeba uklidit. Takže další menší úpravy prostoru už vám moc starostí nepřidělají.

Co lze na zabezpečení bytu vylepšit?

Nejjednodušší věc, kterou zásadně vylepšíte zabezpečení bytu, je výměna vchodových dveří za bezpečnostní. Zde existuje mnoho variant s různou úrovní odolnosti proti vloupání, která je definována pomocí  bezpečnostních tříd. Pokud by vás zajímaly podrobnosti, doporučujeme k přečtení článek od profesionálů a odborníků na zabezpečení dveří a bytů.

Bezpečnostní dveře montujte během rekonstrukce

Pokud máte vybrané dveře, je dobré se s odborníkem poradit i o možné výměně dveřního rámu (zárubeň neboli lidově futro) či jejich dodatečného zabezpečení. Především ve starších domech bývají totiž zárubně jednoduše roztažitelná a zloději tak snadno překonají i vysoce zabezpečené dveře. Futro je možné takzvaně „vylít“ betonem. Ale pokud mají vaše vybrané dveře vícebodové závory do více směrů, bude vhodnější nechat si dát zárubeň novou, kde bude garance spolehlivosti a dodržení zvolené úrovně zabezpečení.

I ty nejlepší a nejbezpečnější dveře mohou být jen lehkou překážkou pro zloděje, pokud je nevybavíte kvalitní bezpečnostní vložkou. Zde je opět škála na trhu nabízených variant velká a stačí si jen vybrat. Více informací o bezpečnostních vložkách najdete například ve článku na serveru  Bezpečná Praha.

Rozhodně také nezapomeňte na bezpečnostní kování, ve kterém je vložka usazena. Každý prvek musí být na vámi zvoleném stupni bezpečnosti, protože i zde platí, že celé zabezpečení je právě jen tak kvalitní, jako je kvalitní jeho nejslabší prvek.

Každé dveře je vhodné doplnit ještě dalšími prvky, jako například řetízky, panoramatickými kukátky a podobně.

Odolnost proti požáru

Při výběru dveří je dobré zohlednit i jejich odolnost proti ohni. Doporučuje se zvolit dveře protipožární, které jsou sice dražší variantou, ale zajistí vám klid a pocit bezpečí. Pokud by ve vašem domě hořelo, dveře by měly do příjezdu hasičů plamenům odolat. Váš za nemalé peníze zrekonstruovaný byt by tak tímto požárem byl nedotčený. A kdybyste v době požáru byli doma a nemohli utéct ven nebo spali, tak by takové dveře měli být zárukou, že nebudete ohroženi na životě.

 

Jaký je tedy doporučený postup?

  • Vyberte si bezpečnostní dveře a kvalitní bezpečností kování
  • Zkonzultujte s odborníkem kvalitu vašich dveřních futer
  • Pokud bude doporučena výměna futer, tak je v průběhu rekonstrukce pro vás odborně namontujeme
  • Vámi vybraný dodavatel dveří je dodá a usadí
  • Kupte si od odborníka vhodnou bezpečnostní vložky a nechte si jí od něj i odborně namontovat

 

Se zvolením a realizací opravdu kvalitného zabezpečení získáváte mnoho výhod. Již zmíněný osobní klid a bezstarostný spánek, že jste vy i váš majetek v bezpečí. Ale jsou zde i další podstatné výhody. Například od pojišťovny můžete získat mnohem zajímavější podmínky a pojistné limity při uzavření pojistky. A je zde i jedna nevýhoda. Pokud si takové dveře omylem zabouchnete nebo ztratíte klíč, nezbyde vám nic jiného, než zavolat zámečnickou pohotovost, aby vám vyškolený technik dveře bez poškození odborně otevřel.

 

Tento článek je součástí série článků o rekonstrukcích bytů a bytových jader. Další díly seriálu najdete na úvodní stránce k seriálu zde.