Vyplatí se vám rekonstrukce svépomocí?


Co Čech to kutil. Tento klasický bonmot je stále platný, i když největší pravdivost měl v předlistopadové době, kdy kutilství byla téměř jediná možnost jak mít doma něco zajímavého a hezkého. Že to částečně platí i v dnešní době, to nám dokazuje i reklamní kampaň jednoho z největších hobbymarketů Hornbach (který mimochodem kutilům dává možnost si vyrobit i vlastní nábytek) nebo existence mnoha kutilských webů apod.

Není tedy velkým překvapením, že se u nás kutilové pouští i do větších akcí, jako jsou rekonstrukce koupelny či dokonce celého bytu svépomocí. Protože naši řemeslníci mají s rekonstrukcemi mnoho let zkušeností, pokusíme se vám dát dohromady všechna pro a proti. Lépe se tak rozhodnete, jestli se do rekonstrukce pustíte sami a nebo raději využijete rekonstrukci na klíč od spolehlivé stavební firmy.

rekonstrukce svépomocí - to přece musím zvládnout sám
Zkvalitnit si bydlení chce každý. Někdo toho zkusí docílit i sám. Ale zvládne to?
 

Pro - výhody rekonstrukce svépomocí

  • Cena – to je asi nejzásadnější výhoda, ale pouze díky tomu, že kutil svoji práci počítá za cenu 0 Kč/hodina. Je však opravdu cena vlastní práce nulová? Vždyť je to čas, který byste mohli věnovat rodině nebo svým koníčkům. Nebo byste mohli volno využít k relaxaci a obnově v zaměstnání ztracené síly. Samozřejmě byste ten čas mohli věnovat i své běžné práci a za tu dobu vydělat peníze. Takže nula korun vaše práce stát určitě nebude.
  • Dopředu známá kvalita odvedené práce – všechny stavební práce si uděláte sami. Pokud jste šikovní a máte s každým typem rekonstrukčních prací dostatek zkušeností, tak máte i záruku toho, že práce bude odvedena kvalitně. Garantem jste tedy vy sami. Pokud něco nevyjde, můžete se zlobit jen sami na sebe a sami si to musíte i opravit. Pokud byste si vybrali seriózní firmu, tak ta by vám na kvalitu stavebních prací poskytla záruku. Dokonce některé společnosti, které si jsou vědomy svých kvalit, na odvedené práce poskytují prodlouženou záruku. Například u naší společnosti vždy klientům automaticky záruku prodlužujeme na dvojnásobek - tedy na 4 roky.

Pro - výhody rekonstrukce svépomocí

  • Čas - i ten nejšikovnější kutil dělá práce, které se při rekonstrukci běžně vyskytují, maximálně jednou za několik let. Kolikrát jste se za poslední rok věnovali stavění zděné příčky? A kolikrát jste pokládali dlažbu a obkladačky? Nejspíše ani jednou. Kdežto profesionální řemeslník něco takového dělá vlastně každý den. Má tedy zručnost i zkušenosti a je téměř jisté, že mu práce zabere zlomek času oproti vám. Firma u vás může pracovat kontinuálně každý den, po dohodě i o víkendu. Kdyžto vy, pokud si nevezmete dovolenou, se budete moci rekonstrukci věnovat pouze po večerech a víkendech. Doba rekonstrukce se vám tak neúměrně natáhne.
  • Nedostatek zkušeností - ačkoliv to zjednodušeně může vypadat jako v písni „tak dej cihlu k cihle, maltu do díže“, ve skutečnosti je vše mnohem komplikovanější. Moderní stavební materiály často vyžadují speciální technologické postupy, které zajistí dosažení potřebné kvality. Naopak nedodržení těchto postupů vede k pozdějším komplikacím, jako opadávání omítky, netěsné rozvody, olupování malby z nevhodně upravených zdí, průniky vlhkosti s následným výskytem plísní a podobně.
  • Nedostatečné vybavení - ne každý kutil má nářadí a nástroje na všechny vyžadované typy prací a ty co má často ani nebývají v profi kvalitě. Takové opravdu kvalitní vybavení pro jednoho řemeslníka často stojí jako samotná cena rekonstrukce bytového jádra. Jenže bez takového vybavení nemusí být dosaženo správných technologických postupů a udržet tak potřebnou kvalitu.
  • Nevyužití všech dostupných možností - obor stavebnictví a tím i samotné rekonstrukce, prodělává v posledních letech bouřlivý rozvoj. Stále se objevují nové materiály a technologické postupy. Lze tak docílit i věcí dříve nemožných. Pokud se v oboru dostatečně neorientujete, může vám mnoho takových novinek uniknout a vy tak zbytečně přijdete o výhody, protože o nich prostě ani netušíte. A někdy jsou některé možnosti pro domácího kutila příliš náročné a tak zvolí, třeba namísto prostorově úsporného WC typu Geberit, klasicky řešené toalety s méně komplikovanou instalací. Pokud si najdete zkušeného dodavatele, tak vám vhodné postupy, materiály a prostorové řešení doporučí.
  • Nevhodný návrh dispozice a nedokonalý design - na každý má cit pro krásné rozmístění nábytku a bytových doplňků. Ne každému se povede vhodně barevně sladit barvu zdí, koupelnového nábytku a vybavení – toaletní mísa, vana, sprchový kout. To všechno perfektně a s líbivým výsledkem zvládne bytový designer. Jeho služby sice něco stojí, ale některé firmy mají návrhy menšího rozsahu zdarma a nebo odečtou část jeho ceny z celkových nákladů na rekonstrukci.
  • Nekomfort bydlení během rekonstrukce - průběh vlastními silami bude nejspíše delší a tím i související diskomfort bydlení. Během rekonstrukce totiž musíte někde bydlet. Buď v bytě kde probíhají úpravy, průběžně bez možnosti využívat WC a koupelnu, občas bez tekoucí vody nebo elektřiny. Případně musíte využít možnost bydlet u příbuzných či známých, pronajmout si byt a nebo si zaplatit ubytování v hotelu. Toto vám u dobré firmy odpadá. U nás dostanete na dobu rekonstrukce možnost bydlet v našem náhradním a plně zařízeném bytě zdarma. Ušetříte tím až desítky tisíc korun, viz. ceny krátkodobých pronájmů bytů.
  • Právní problémy - neboli neznalost zákona naomlouvá. Běžně člověk ani netuší, kolik je potřeba různých povolení a potvrzení, nezbytných pro zahájení rekonstrukce. Podle rozsahu plánovaných prací se tyto povinnosti liší. Pokud je nedodržíte, hrozí vám v ideálním případě jen problémy se sousedy nebo pokuta od obecního úřadu či památkářů. Pokud však dojde k nějakým problémům, jako třeba škodám na majetku sousedů, tak v takovém případě vám pojišťovna může i odmítnout vyplacení pojistky, kde se škody mohou vyšplhat až do milionů. Proto je vždy nutné vědět co je pro správné zahájení rekonstrukčních prací potřeba a zajistit si to s předstihem. S tím vám zkušená firma jistě pomůže.

 Ukázka videa hobby marketu motivující kutily ke zvládnutí stavebních prací a rekonstrukce svépomocí.

 

Nevěříte že rekonstrukce od profíků může být za dobru cenu? Pak se přesvědčte a poptejte si u nás nezávazně vaši rekonstrukci.
Poslat nezávaznou poptávku rekonstrukce zdarma