Rekonstrukce kuchyně


Klasické rčení tvrdí, že láska prochází žaludkem a proto lze směle tvrdit i to, že kuchyň je srdcem domova. Proto by se jí mělo dostat patřičné pozornosti jak při výběru celkového uspořádání, tak i při rozhodování o použitých materiálech. Také je potřeba si uvědomit, že vám bude sloužit každý den po dlouhý čas a vaření v ní vám musí přinášet i radost. Každý špičkový kuchař vám potvrdí, že i vaše nálada se významně promítá do chuti připravovaného jídla. Vařte tedy s radostí a chutně.

Malá nebo velká rekonstrukce?

Musíte se rozhodnout, jestli vám stačí vyměnit pouze kuchyňskou linku, nebo investujete do kompletní rekonstrukce celé kuchyně. Nemalou úlohu při rozhodování jistě hraje vaše finanční situace. Při pouhé výměně kuchyňského nábytku se musíte “trefit” na stávající přívody vody a odpadní potrubí a elektrické rozvody. Výměna je poměrně rychlá a laciná, pokud si zakoupíte již hotovou kuchyň. V případě kuchyně na zakázku se čas i finance navýší. Celková rekonstrukce je časově i finančně nákladnější, ale můžete si zde dovolit upravit dispozici, pokud vám ta stávající nevyhovuje, vyměnit varnou desku za jiné varné těleso,  navýšit počet elektrických přípojek a třeba změnit i podlahu. Pokud to vezmete pěkně od “podlahy”, čeká vás sundat staré obklady, předělat elektrické rozvody, natáhnout nové štuky, udělat nové rozvody vody a svody odpadní vody, přípojky pro myčku nádobí a případně i pračku, umístit dostatek zásuvek a správně nainstalovat osvětlení na potřebná místa. Také vybourat podlahu a vybetonovat novou a samozřejmě odvézt vybouraný materiál. Podle stavebního zákona musí mít kuchyň denní světlo a musí být větratelná, což ve většině panelových domech, vzhledem k datu výstavby není. Proto je součástí jiné místnosti jako kuchyňský kout.

Trendy v kuchyních

Podívejte se na aktuální trendy při návrhu kuchyní v následujícím čtyřminutovém videu

Návrh a jeho důležitost

Pro hladký průběh stavebních prací, ale i koupi či výrobu a montáž kuchyňského nábytku je zapotřebí zhotovit podrobný návrh včetně elektrických spotřebičů. Dispozice kuchyně má být jednoduchá a účelná. Se správným rozvržením pracovních ploch a spotřebičů vám rádi poradí v kuchyňském studiu nebo u bytového architekta. Potřebujete k tomu podrobný plánek včetně rozměrů, kde jsou zakresleny dveře, okna, stávající odpady a rozvody vody, plynu a elektřiny. Dále zásuvky a odtah digestoře a samozřejmě délku stěn a výšku stropu. S tímto plánkem zajděte do studia, nebo si přímo do bytu pozvěte naší stavební firmu Myslík  která vám vše proměří, zakreslí a navrhne možné řešení včetně ceny a stavebních úprav.

Uspořádání a tvar kuchyně

Pro kuchyň jsou důležité tři zóny, které na sebe mají navazovat: potraviny, voda a varná zóna. Ideální je vytvořit pomyslný trojúhelník (potraviny-voda-sporák), co možná s nejkratšími stranami. Začínáme zleva v návaznosti spíž a lednice, manipulační plocha, dřez, přípravná plocha, sporák, servírovací plocha. Pro leváky naopak. Při tomto uspořádání nejvíce šetříte kroky. Ne vždy se podaří tuto zásadu dodržet vzhledem k členění stěn a k velikosti místnosti nebo kuchyňského koutu. V malé kuchyni je důležité promyslet každý detail kuchyňského koutu.

Podle tvaru místnosti a velikosti prostoru je možné uspořádat kuchyň do tvaru písmene  "L""U""G", lineárně jednořadově či dvouřadově a s ostrůvkem.

Jaký vybrat tvar kuchyně?

S ostrůvkem

Již několik let je stálým trendem otevřený vzdušný prostor mezi obývacím pokojem a kuchyní. Pro pomyslné oddělení obou místností se buduje takzvaný ostrůvek. Ten může sloužit jako barový pult, jídelní stůl, pracovní, odkládací nebo úložná plocha. Někdy se do něho zabudovává umyvadlo nebo sporák. Podle požadavků na využití se přizpůsobuje jeho výška, velikost a tvar.   

Do tvaru "U"

Tento tvar se výborně hodí pro kuchyňské kouty a malé místnosti o velikosti alespoň 2,4 x

2,4 m. Dá se zde uplatnit princip trojúhelníku pro velkou úsporu kroků, pokud tedy neberete přípravu jídla jako tréning na maraton.

Tvar "L"

I tento tvar můžete aplikovat do kuchyňského koutu nebo malé místnosti o rozměru 2,4 x 2,4 m a využít trojúhelníkového uspořádání. K tomuto tvarovému “L” písmenu se navíc vejde i jídelní stůl.

Jednořadá

Lineární, neboli rovná jednořadová kuchyňská linka se vejde do úzké místnosti, široké alespoň 1,8 m. Pokud máte prostor o něco širší, minimálně 2 m, můžete tam umístit i jídelní stůl.

Dvouřadá

Pro tento typ kuchyně musíte mít místnost širokou přibližně 2,4 m, aby se vešly skříňky naproti sobě a daly se pohodlně otvírat. A také, abyste se tam vešli ve více lidech a mohli připravovat jídlo společně. Příliš velká vzdálenost by vás nutila při vaření nachodit mnoho kroků a mohli byste se cítit unaveně. Ideální využití má tento tvar v místnostech, kde jsou na kratších protilehlých stěnách umístěny dveře a okno.

"G" tvar

Sestava je zakončena malým stolkem, který navazuje na kuchyňskou linku. Stolek je využíván jako jídelní a celá sestava se optimálně hodí do malých prostor.


Inspirovat se můžete například na http://www.svoboda-nabytek.cz/kuchyne

Pokračování tohoto článku o rozvodech energií a odpadů, rozměrech kuchyně apod. - Rekonstrukce kuchyně - rozvody energií a rozměry 

Tento článek je součástí série článků o rekonstrukcích bytů a bytových jader. Další díly seriálu najdete na úvodní stránce k seriálu zde.